speciality-background

שבץ-לחץ דם וחומצה פולית

מאת: ד"ר אריה פלדמן

מחקר מקיף מסין מצא שירידה משמעותית בשיעורי שבץ אצל חולי יתר לחץ דם שטופלו בתוספת חומצה פולית. למידע נוסף אודות הקשר בין חומצה פולית למניעת שבץ וכיצד היא יכולה לסייע לבריאותכם, קראו עוד במאמר.

מאמרים נוספים

לחץ דםשבץ-לחץ דם וחומצה פוליתכאב-כרוניעייפות-כרוניתתרופות-לכאבים

חומצה פולית ומניעת שבץ בחולי יתר לחץ דם

מחקר חדש ומשמעותי מסין מציג ממצאים מרתקים אודות הקשר בין צריכת חומצה פולית לבין ירידה בשיעורי שבץ מוחי בקרב חולי יתר לחץ דם. המחקר, שכלל אלפי מטופלים, הדגים ירידה משמעותית בסיכון לשבץ, דבר שיכול להשפיע על הנחיות הטיפול בעתיד. הבנת היתרונות של חומצה פולית בקרב אוכלוסייה זו היא קריטית למניעה ראשונית של אירועים מוחיים.

המחקר הסיני ומתודולוגיה

המחקר הסיני כלל למעלה מ-20,000 חולים שאובחנו עם יתר לחץ דם. הם חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות טיפול: קבוצה אחת טופלה בתרופה אנלפריל (תרופה נפוצה לטיפול ביתר לחץ דם), והקבוצה השנייה קיבלה שילוב של אנלפריל עם חומצה פולית. חלוקה אקראית זו אפשרה לבחון את ההשפעה הייחודית של תוספת חומצה פולית על תוצאות בריאותיות.

המעקב אחר המשתתפים נמשך כ-4.5 שנים. המחקר הופסק מוקדם מהצפוי בשל התוצאות החד-משמעיות והברורות שהצביעו על יתרון מובהק לקבוצה שקיבלה חומצה פולית. התוצאות הראו ירידה של 21% בשיעורי השבץ בקרב חולי יתר לחץ דם שטופלו גם בחומצה פולית. ירידה כה משמעותית מדגישה את הפוטנציאל הגדול של חומצה פולית כאמצעי מניעתי.

משמעות הממצאים והקשר לרמות בסיס

החוקרים הדגישו כי באוכלוסיות בהן קיים תגבור של חומצה פולית בתזונה (לדוגמה, במדינות שבהן מועשרים מזונות מסוימים בחומצה פולית) ורמות החומצה הפולית בדם גבוהות, התועלת מתוספת חיצונית של חומצה פולית עשויה להיות פחותה. כלומר, ההשפעה המשמעותית נצפתה בעיקר באוכלוסיות עם רמות חומצה פולית נמוכות יחסית בתחילת המחקר.

מאמר מערכת שפורסם בעקבות המחקר שיבח את תכנונו הקפדני ואת חשיבות הממצאים. צוין כי רוב המחקרים הקודמים בתחום ההומאוציסטאין וחומצה פולית התמקדו במניעה שניונית בקרב חולי לב, ולעיתים קרובות המשתתפים קיבלו תרופות נוספות כגון סטטינים ואספירין, מה שהקשה על בחינת ההשפעה הטהורה של חומצה פולית. במחקר הסיני, פחות מ-1% מהמשתתפים קיבלו סטטינים או אספירין, מה שאפשר לבחון באופן ברור יותר את השפעת החומצה הפולית.

המלצות והשלכות עתידיות

מאמר המערכת אף העלה את הסברה כי ההמלצה לתוספת חומצה פולית נכונה ככל הנראה גם לאנשים עם לחץ דם תקין, במיוחד אם רמות החומצה הפולית בגופם נמוכות. מסקנה זו מדגישה את הפוטנציאל של חומצה פולית כטיפול מניעתי רחב יותר, מעבר לאוכלוסיית חולי יתר לחץ דם בלבד.

המחקר מדגיש את החשיבות של התייחסות לרמות הבסיס הפרטניות של חומצה פולית אצל המטופלים. נמצא כי אלו עם הרמות הנמוכות ביותר הפיקו את התועלת המרבית מתוספת חומצה פולית. מסקנה זו מחזקת את הצורך בבדיקות דם שיכולות לזהות חסר בחומצה פולית ולהתאים את הטיפול בצורה אישית.

חשוב גם: לקבל את החומצה הפולית כמה שיותר מתזונה מאוזנת. מזונות עשירים בחומצה פולית כוללים ירקות ירוקים (כגון תרד, ברוקולי, אספרגוס), פירות (כמו תפוזים, בננות), אגוזים, קטניות (אפונה, שעועית, עדשים) ודגנים מלאים. שילוב מזונות אלו בתפריט היומי יכול לתרום לרמות מספקות של חומצה פולית ולמנוע חסרים, ובכך להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם, ובפרט שבץ מוחי. התייעצות עם רופא או דיאטן קליני יכולה לסייע בהתאמת תזונה נכונה או תוספים במידת הצורך.

מחבר: ד"ר אריה פלדמן*מידע זה הוא כללי ואין להסתמך עליו כייעוץ רפואי.