ד"ר מגד ערו הינו מומחה ברפואת עיניים ילדים, פזילה ומנתח
ניסיון תעסוקתי
- רופא בכיר ביחידת עיניים ילדים במרכז הרפואי קפלן.
- מרצה לסטודנטים באוניברסיטה העברית והדסה.
לימודים והשתלמויות
- בוגר הפקולטה לרפואה בטכניון חיפה.
- התמחות ברפואת עיניים, בית החולים ברזילי.
- תת התמחות ברפואת עיניים ילדים, קליפורניה, ארצות הברית.
חברויות באיגודים
- חבר ההסתדרות הרפואית בישראל (IMA).
- חבר באיגוד רופאי העיניים בישראל (IOS).
- חבר באיגוד האמריקאי לרפואת עיניים לילדים ופזילה (AAPOS).
תחומי טיפול
מחלות עיניים ילדים
ילדים אינם מבוגרים קטנים. הם לא תמיד יכולים לומר את מה שמטריד אותם ולא תמיד מסוגלים להיות סבלניים במהלך בדיקה רפואית. לרופא עיניים לילדים יש את מגוון האפשרויות, ההכשרה המקיפה והמומחיות הגדולה להתמודדות עם ילדים וטיפול בהפרעות עיניים של ילדים.
מכיוון שמערכות הראייה של ילדים אינן בשלות, מחלות שיש להן השפעה מינימלית על מבוגרים יכולות לגרום נזק בלתי הפיך לילדים.
עין עצלה
עין עצלה (אמבליופיה) מוגדרת כראייה לקויה בעין אחת או בשתיהן שמתפתחת במהלך הילדות בהיעדר הפרעה מבנית של העין. הגורמים השכיחים ביותר לעין עצלה, הם פזילה והפרעות בתשבורת (משקפיים). לעתים ניתן לזהות בקלות פזילה על ידי הורה או מטפל ראשוני. עם זאת, קשה יותר לזהות הפרעות בתשבורת ללא עין מומחית.
יש חשיבות רבה לזיהוי עין עצלה בגיל צעיר, שכן בסופו של דבר אובדן הראייה הופך לקבוע באם לא מטפלים בשלב מוקדם של החיים.
הפרעות בתשבורת
שגיאת שבירה, הינה בעיה אופטית במיקוד קרני האור במדויק על גבי הרשתית, וכתוצאה מכך מתקבלת תמונה מטושטשת, מה שעלול לגרום להתפתחות ליקוי ראיה ועין עצלה. הסוגים העיקריים של שגיאות שבירה הם קוצר ראיה (מיופיה), רוחק ראיה (היפראופיה) ואסטיגמציה (צילנדר).
משרד הבריאות פרסם המלצה לבדיקת חדות ראיה בקרב ילדים סביב גיל שנה, שלוש שנים ובדיקה נוספת לפני שעולים לכיתה א.
קוצר ראיה (מיופיה)
קוצר ראיה הינו מצב שבו קרני האור נשברים (ממוקדים) לפני הרשתית, במקום על גבי הרשתית, כתוצאה מכך מתקבלת תמונה מטושטשת, בעיקר במרחק. תופעת קוצר הראיה הולכת ומתדרדרת עם השנים, כיום שכיחותה עומדת על 25-35% מכלל האוכלוסייה וצפויה להגיע ל50% מכלל האוכלוסייה בשנת 2050.
כיום יש מספר טיפולים, שהתגלו בשנים האחרונות שמאטות את קצב התקדמות המיופיה בקרב ילדים, על ידי מניעת טשטוש היקפי (בעזרת תיקון אופטי מיוחד "משקפיים") או שליטה בקוצר הראיה פרמקולוגית :
אטרופין –:הינו תכשיר פרמקולוגי שמצמצם את פעילות מערכת העצבים הפרה-סימפתטית, בעולם רפואת העיניים הוא מרחיב אישונים ומשתק אקומודציה. מחקרים אחרונים הראו יעילות גבוה לטיפול בטיפות אטרופין במינונים נמוכים והפחתה משמעותית בקצב התקדמות המיופיה עם פרופיל בטיחותי (תופעות לוואי) מינימלי. טיפול באטרופין נחשב לטיפול מהפכני בעולם רפואת העיניים.
חשוב לציין, שחשיפה לאור יום טבעי עשויה למנוע התקדמות או התפתחות של קוצר ראיה.
פזילה
פזילה נובעת מחוסר תיאום בין שרירי העיניים, ומונעת מהעיניים להתמקד יחד במטרה נתונה. פזילה יכולה להיות מולדת או נרכשת, ישנם 4 סוגי פזילה עיקריים: כלפי פנים (Esotropia), כלפי חוץ (Exotropia), כלפי מעלה (Hypertropia) וכלפי מטה (Hypotropia). שכיחותה של התופעה כ2-4% מהאוכלוסייה (כ 1 מתוך 25 ילדים).
פזילה עלולה לגרום להפרעה בשדה או בעומק הראייה, להתפתחות של עין עצלה בנוסף לבעיה אסתטית העלולה להשפיע על הילד מבחינה רגשית וחברתית. הטיפול יכול לכלול התאמת משקפיים מיוחדים, סגירת "העין הטובה" ו\או ניתוח לתיקון הפזילה.
חסימה מולדת של דרכי דמעות
דמעות מיוצרות בבלוטה הדמע, הנמצאת מתחת לעצם הגבה, מתנקזות הרחק מהעין דרך שני פתחים קטנים בפינה הפנימית של העפעפיים (פונקטומים) לחלל האף דרך צינור הדמעה.
אצל חלק מהתינוקות (כ6%) הפתחים לצינור הדמעות לא נוצרו כראוי. זה גורם לחסימה, דמעות וזיהומים חוזרים באזור שק הדמעות והעפעפיים. צינור דמעה חסום יכול להופיע בעין אחת או בשתי העיניים.
האפשריות הטיפוליות בחסימה מולדת של דרכי דמעות כוללות טיפול שמרני (כקו ראשון) וטיפול ניתוחי.
אלרגיה עינית - אביבית
אביבית מוגדרת כמחלה דלקתית אלרגית עונתית תקופתית של משטח העין הקדמי,המחלה מופיעה בעיקר בילדים ומתבגרים (בנים>בנות), המחלה בד"כ דו עינית מלווה בסימפטומים של גרד, דמעת, רגישות לאור ואודם ניכר בלחמית. במקרים קשים יותר עלולים להיווצר כיבים וצלקות קבועות בקרנית והפרעה בתשבורת (אסטיגמציה). יש חשיבות רבה לאבחון וטיפול מוקדם, כדי להקל על הילד ולהימנע מסיבוכים.