מבוא
גרורות בחלל הבטן, המכונות גם קרצינומטוזיס פריטונאלית, הן מצב שבו תאים סרטניים מתפשטים אל הצפק (פריטונאום) – הקרום הדק המרפד את חלל הבטן ואת איברי הבטן. מצב זה נחשב בעבר למצב מתקדם מאוד עם פרוגנוזה עגומה. עם זאת, בשנים האחרונות, התפתחה גישה טיפולית משולבת הכוללת ניתוח להפחתת גידולים (Cytoreductive Surgery - CRS) יחד עם כימותרפיה היפרתרמית תוך-בטנית (Hyperthermic Intraperitoneal Chemotherapy - HIPEC), המציעה תקווה משמעותית למטופלים נבחרים.
מהן גרורות בחלל הצפק (פריטונאום)?
הפריטונאום הוא קרום דו-שכבתי המקיף את איברי הבטן וחלל הבטן. גרורות לפריטונאום נוצרות כאשר תאים סרטניים מתנתקים מגידול ראשוני (לרוב ממערכת העיכול כמו סרטן המעי הגס, התוספתן, הקיבה, או גידולים גינקולוגיים כמו סרטן השחלות), ומתפשטים בחלל הבטן. תאים אלו יכולים להתיישב על פני הצפק ואיבריו, ליצור גידולים חדשים, ולגרום לתסמינים כמו מיימת (הצטברות נוזלים בחלל הבטן), כאבי בטן וחסימת מעיים.
הגישה הטיפולית המשולבת: ניתוח ציטודוקטיבי (CRS) וכימותרפיה היפרתרמית תוך-בטנית (HIPEC)
הטיפול בגרורות בחלל הבטן מתבסס כיום, עבור מקרים מתאימים, על גישה כירורגית-אונקולוגית משולבת המבוצעת בשני שלבים עיקריים:
ניתוח ציטודוקטיבי (CRS)
שלב זה הוא הליבה של הטיפול. מטרתו להסיר את כל רקמת הגידול הנראית לעין מחלל הבטן והאגן. זהו ניתוח מורכב וארוך שעשוי לכלול הסרה של חלקים מהמעי הגס או הדק, הטחול, כיס המרה, חלקים מהקיבה, רירית הבטן (האומנטום), ובנשים גם הרחם והשחלות, בהתאם להיקף המחלה. המטרה היא להשיג סילוק מלא של כל הנגעים המאקרוסקופיים.
כימותרפיה היפרתרמית תוך-בטנית (HIPEC)
מיד בסיום הניתוח הציטודוקטיבי, כאשר הבטן עדיין פתוחה, מוזרם לחלל הבטן תמיסת כימותרפיה מחוממת. החימום לטמפרטורה של כ-42 מעלות צלזיוס משפר את חדירת התרופה לרקמות ומגביר את יעילותה בהשמדת תאים סרטניים מיקרוסקופיים שיתכן שנותרו בחלל הבטן ולא ניתן היה לראותם ולהסירם בניתוח. התמיסה מוזרמת ומופצת בחלל הבטן למשך 60-90 דקות ולאחר מכן נשטפת החוצה. השימוש בכימותרפיה מקומית מונע את רוב תופעות הלוואי הסיסטמיות הקשורות לכימותרפיה תוך-ורידית רגילה.
למי מתאים הטיפול?
טיפול משולב זה אינו מתאים לכל חולה עם גרורות בחלל הבטן. ההתאמה נקבעת על ידי צוות רב-תחומי וכוללת הערכה יסודית של גורמים כגון:
- סוג הגידול הראשוני (גידולים מסוימים מגיבים טוב יותר).
- היקף ופיזור המחלה בחלל הבטן (חיוני שניתן יהיה להסיר את רוב הגידול בניתוח).
- מצב בריאותו הכללי של החולה וסבילותו לניתוח גדול.
- העדר גרורות מחוץ לחלל הבטן (כגון לריאות או לכבד).
סיכונים והתאוששות
ניתוח CRS עם HIPEC הוא הליך כירורגי מורכב ורחב היקף, הכרוך בסיכונים משמעותיים, לרבות דימום, זיהום, דליפות מאזורי חיבורים במעי, פגיעה באיברים סמוכים וצורך באשפוז ארוך. ההתאוששות מהניתוח יכולה להיות ממושכת, ודורשת לרוב שהייה ביחידה לטיפול נמרץ ולאחר מכן במחלקה כירורגית. המטופלים זקוקים לתמיכה רפואית צמודה ולשיקום.
היתרונות והתחזית
למרות האתגרים, עבור חולים נבחרים ומתאימים, טיפול CRS+HIPEC הוכח כמשפר משמעותית את תוחלת החיים ואת איכות החיים, בהשוואה לטיפולים כימותרפיים סיסטמיים בלבד. הוא מאפשר שליטה טובה יותר במחלה, הפחתת תסמינים כמו מיימת, ומספק תקווה משמעותית במצבים שנחשבו בעבר חסרי מרפא. ההחלטה על ביצוע הניתוח מתקבלת לאחר דיון מעמיק של צוות רב-תחומי ובהתחשבות מלאה במצב החולה והעדפותיו.