speciality-background dots image dots image

ביופסיות מהריאות

ביופסיה מהריאות היא הליך רפואי שבו נלקחת דגימת רקמה קטנה מהריאה, לרוב באמצעות מחט או צינורית, לצורך בדיקה מיקרוסקופית ואבחון מחלות. הליך זה מאפשר לזהות מצבים כמו סרטן, זיהומים או מחלות ריאה אחרות.

נבחרת הרופאים - ביופסיות מהריאות

מחפשים משהו יותר ספציפי? חפשו תור לפי בעיה רפואית רופא מומלץ או התמחות

טיפולים נוספים

אבחון מהיר של גידולי ריאהסרטן ריאותביופסיות מהריאותמחלות ריאהריאות ילדיםאסתמהריאותספירומטריהטיפול ביולוגי לאסטמהחוות דעת משפטית - מומחה למחלות ריאהבירור בלוטת לימפה ב EBUSברונכוסקופיה בהנחיית ניווטתפקודי ריאותאבחון וטיפול באסתמה ביולוגיתייעוץ ריאות מתקדםאסתמה אלרגית וקשהזיהומי ריאהחסמת הריאות - COPDאלרגיה ואסתמה תעסוקתיתאמפיזמהאסבסטוזיסאסטמה ושיעול כרוניברונכוסקופיותברור קוצר נשימהדרכי נשימהריאות ילדים - אסטמהקרישי דם בריאותמחלות ריאה בילדיםמחלת ריאות אינטרסטיציאליתמחלת ריאות חסימתית כרוניתסטרידורסיליקוזיסמחלות ריאה ילדיםמחלות של דרכי נשימהברונכיאקטזיספיברוזיס ריאתיציסטיק פיברוזיסשחפתשיעול כרוניהנשמה מלאכותית ממושכתהפרעה בנשימהאסתמה בילדים ובמבוגריםיתר לחץ דם ריאתימחלות הריאה/נשימהטיפול נמרץ נשימתימחלת ריאות של פגיםבירור ואבחון גידולי ריאותמחלות ריאות חסמתיות כרוניותמחלות ריאות תעסוקתיותאזבסטוזיספנאומוקוניוזיססרטן ריאות מסוג תאים קטנים - SCLCסרטן ריאות מסוג תאים לא קטנים - NSCLCCPAPBPAPמכשיר משעלקשריות בריאותניקור ריאות בהנחיית CTניקור תפליט פלאורלי

ביופסיות מהריאות: מדריך מקיף

ביופסיה מהריאות היא הליך רפואי שבו נלקחת דגימת רקמה קטנה מהריאה לבדיקה מיקרוסקופית במעבדה. מטרת הביופסיה היא לאבחן מצבים שונים, כגון סרטן ריאות, זיהומים, מחלות דלקתיות או מחלות ריאה אינטרסטיציאליות. הבדיקה מסייעת לרופאים לקבוע את הטיפול המתאים ביותר עבור המטופל.

למה מבצעים ביופסיה מהריאות?

ביופסיה מהריאות מומלצת כאשר קיימים ממצאים חשודים בצילומי הדמיה של החזה, כגון צילום רנטגן, CT או PET-CT. הממצאים יכולים לכלול:

  • גושים או נגעים חשודים בריאה.
  • הצטברות נוזלים בחלל הפלאורלי (מיימת ריאתית) ללא סיבה ברורה.
  • שינויים ברקמת הריאה המצביעים על מחלה כרונית או זיהום.
  • שיעול כרוני בלתי מוסבר.

סוגי ביופסיות מהריאות

ישנם מספר סוגים של ביופסיות ריאה, הנבחרים בהתאם למיקום הממצא החשוד, גודלו, ומצב בריאותו הכללי של המטופל:

  • ביופסיה באמצעות ברונכוסקופיה (Bronchoscopy with Biopsy): הליך זה כולל החדרה של צינור דק וגמיש עם מצלמה (ברונכוסקופ) דרך הפה או האף אל קנה הנשימה והסמפונות. דרך הברונכוסקופ ניתן להגיע לאזורים מסוימים בריאה ולקחת דגימת רקמה קטנה באמצעות מלקחיים קטנים או מברשת.
  • ביופסיית מחט בהנחיית CT (CT-Guided Needle Biopsy): הליך זה מבוצע על ידי רופא רדיולוג תחת הדמיית CT, המאפשרת דיוק מרבי באיתור המיקום המדויק של הנגע. לאחר הרדמה מקומית, מוחדרת מחט דקה דרך דופן החזה עד לנגע בריאה, ונלקחת דגימת רקמה.
  • ביופסיה כירורגית: סוג זה כולל שתי גישות עיקריות:
    • ניתוח וידאו-אנדוסקופי בחזה (VATS - Video-Assisted Thoracoscopic Surgery): בגישה זו, מבוצעים חתכים קטנים בדופן החזה, ומוחדר טרוקר (צינורית) עם מצלמה זעירה. בעזרת מכשירים כירורגיים עדינים, נלקחת דגימת רקמה מהריאה. הליך זה נחשב פחות פולשני מניתוח פתוח.
    • ביופסיה ריאתית פתוחה (Open Lung Biopsy): במקרים מסוימים, כאשר הנגע אינו נגיש בשיטות אחרות, או שיש צורך בדגימה גדולה יותר, מבוצע ניתוח פתוח הכולל חתך גדול יותר בדופן החזה.

הכנה לקראת הביופסיה

לפני כל סוג של ביופסיה, המטופל יידרש בדרך כלל לצום למשך מספר שעות. כמו כן, יש ליידע את הרופא על כל תרופות שאתם נוטלים, במיוחד מדללי דם, שכן ייתכן שיהיה צורך להפסיק אותם זמנית לפני ההליך. יבוצעו בדיקות דם כדי לוודא שאין בעיות קרישה.

מהלך הביופסיה

משך ההליך וסוג ההרדמה משתנים בהתאם לסוג הביופסיה. ברונכוסקופיה וביופסיית מחט מבוצעות לרוב בהרדמה מקומית עם טשטוש. ביופסיות כירורגיות (VATS או פתוחה) מבוצעות בהרדמה כללית. במהלך ההליך, הצוות הרפואי ינטר את מצבכם הרפואי באופן צמוד.

סיכונים וסיבוכים אפשריים

כמו בכל הליך פולשני, גם לביופסיה מהריאות יש סיכונים, אם כי הם נדירים ברוב המקרים. הסיבוכים האפשריים כוללים:

  • פנאומותורקס (חזה אוויר): דליפת אוויר מהריאה לחלל שבין הריאה לדופן החזה, העלולה לגרום לקריסת הריאה. מצב זה דורש לעיתים הכנסת נקז חזה.
  • דימום: דימום קל הוא שכיח, אך במקרים נדירים עלול להופיע דימום משמעותי יותר.
  • זיהום: סיכון קטן לזיהום באזור הביופסיה או בריאה.
  • כאב או אי נוחות: לאחר ההליך, ייתכן כאב קל באזור הביופסיה.

לאחר הביופסיה וההחלמה

לאחר הביופסיה, תהיו במעקב למשך מספר שעות או ימים (תלוי בסוג הביופסיה) כדי לוודא שאין סיבוכים. ייתכן שיבוצע צילום רנטגן חזה או CT כדי לוודא שאין חזה אוויר או דימום. תיתכן תחושת כאב באזור הביופסיה, שניתן לטפל בה באמצעות משככי כאבים. חשוב לעקוב אחר הוראות הצוות הרפואי לגבי חזרה לפעילות רגילה וזיהוי סימני אזהרה המחייבים פנייה רפואית.

קבלת התוצאות

דגימת הרקמה נשלחת למעבדה פתולוגית, שם היא נבדקת על ידי פתולוג. לרוב, קבלת התוצאות לוקחת מספר ימים עד שבועיים. הרופא המטפל יסביר לכם את ממצאי הביופסיה ואת משמעותם עבור הטיפול הבא.

*מידע זה הוא כללי ואין להסתמך עליו כייעוץ רפואי.